dada als schoolproject
een fragment uit: 'Roeping', 28e jaargang, no. 3, jan-feb 1952.
Jan Hanlo (1912-1969)

 Dada op school

"Oote oote oote
Boe
Oote oote
Oote oote oote boe
Oe oe
Oe oe oote oote oote
A
A a a
Oote a a a
Oote oe oe
Oe oe oe
Oe oe oe oe oe
Oe oe oe oe oe
Oe oe oe oe oe oe oe
Oe oe oe etc.
Oote oote oote
Eh eh euh
Euh euh etc.
Oote oote oote boe
etc.
."

BLA-bla // DADA (1916-1924) was een beweging in de beeldende kunst, literatuur en het theater tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarin alles met een kritische en humoristische blik opnieuw bekeken werd. Een kunststroming die het publiek wakker schudde door de draak te steken met vastgeroeste opvattingen. Wanneer is iets kunst? Is iets kunst omdat het bijzonder is? Of is kunst kunst omdat we het zo zien? Of omdat toevallig de handtekening van een kunstenaar eronder staat? Het beeld is wat de toeschouwer erin ziet. En dat is - zo zouden de Dadaïsten zeggen - pas echt kunst!

Onder leiding van kunstenaars van de kunstkaravaan laten we ons een week lang inspireren door werk van onder anderen Braque, Picasso, Juan Gris, Dubuffet, Rauschenberg, Boltanski, Laurie Anderson, Panamarenko, Duchamp, Pollock, Hausmann, Janco, Sarah Sze, Hischhorn, Hannah Höch, Francis Picabia, Raoul Hausmann en Man Ray. Door het maken van eigen DADA kunstwerken leren we op een interactieve manier deze stroming kennen. We gaan aan de slag met verschillende technieken en kunstvormen zoals theater, beeldende kunst, dans, muziek en film.

Het eindresultaat is een levende expositie en/ of theatershow waar vriendjes en vriendinnetjes, leerkrachten,ouders en andere belangstellenden de bizarre, verrassende kunstwerken kunnen bewonderen.

VoordatDadaDadaWAs

Dada projecten op scholen

 

U kunt zich aanmelden voor de nieuwsbrief van De Kunstkaravaan, door het invullen van uw naam en e-mail adres. U wordt dan op de hoogte gehouden van al onze activiteiten. De Kunstkaravaan zal uw e-mail adres nooit aan derden beschikbaar stellen. In elke nieuwsbrief staat vermeld hoe u zich weer eenvoudig kunt afmelden voor onze nieuwsbrieven.